İşsizlik Maaşı Hakkı ve 2024 Hesaplamaları

İşsizlik maaşı hak ediş koşulları ve güncel işsizlik 2024 maaş tutarları nelerdir? 2024 İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır? Son 120 günde kesinti sayılmayan durumlar nelerdir?

İşsizlik Ödeneği sık kullanılan adıyla İşsizlik Maaşı, çalışanlara kendi istekleri dışında işsiz kalmaları durumunda belirli bir süre aylık olarak ödenmektedir. Bu ödemeler işsizlik sigortası tarafından karşılanmaktadır.

İşsizlik Maaşı Koşulları Nelerdir?

İşsizlik Maaşını Hak Edebilmek İçin;

  • Kendi isteği veya kendi kusuru dışında işten çıkarılmak,
  • En az son 120 gün aktif olarak işyerinde çalışmış olması (kesinti olmaması),
  • Son 3 yıl içerisinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmiş olması

koşulları sağlanıyorsa işten çıkış tarihinden sonraki 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvuru yapılması gerekmektedir. İŞKUR’a başvurular www.iskur.gov.tr web sitesi üzerinden online olarak veya şahsen gidilerek yapılabilir.

NOT: Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

Son 120 Günde Kesinti Sayılmayan Haller Nelerdir?

Hizmet akitleri kendi istek ve kusuru dışında sona eren sigortalı işsizlerin, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde,

  • Hastalık,
  • Ücretsiz izin/aylıksız izin
  • Disiplin cezası
  • Gözaltına alınma,
  • Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali,
  • Kısmi istihdam,
  • Grev,
  • Lokavt,
  • Genel hayatı etkileyen olaylar,
  • Ekonomik kriz,
  • Doğal afet,
  • Fesih tarihinde çalışmamış
  • Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma
  • Kısa çalışma ödeneği
  • Yarım çalışma ödeneği

Nedenleriyle hizmet akdi devam etmekle birlikte prim yatırılmaması halinde, prim yatırılmayan bu süreler son 120 gün şartının değerlendirilmesinde kesinti sayılmamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  2024 Doğalgaz Yardımı Hızlı Başvuru ve Sonuç

Bununla birlikte, 18.01.2019 tarihi ve sonrasında hizmet akdi sona erenler için, aynı işverenle olup olmadığına ve eksik gün nedenlerine bakılmaksızın hizmet akdinin feshinden önceki son 120 günlük dönemde hizmet akdinin bulunması halinde son 120 gün şartının sağlanması bakımından yeterlidir.

İŞKUR İşsizlik Maaşı Hesaplama

Kaç Ay İşsizlik Maaşı Alırım?

İşten çıkarıldığı tarihten önceki son üç yılda aktif sigortalı olarak çalışılan ve işsizlik sigortası prim ödeme gün sayısına göre:

Prim Ödenen Günİşsizlik Maaşı Süresi
600 Gün prim ödemesi3 Ay işsizlik maaşı
900 Gün prim ödemesi8 Ay işsizlik maaşı
1080 Gün prim ödemesi10 Ay işsizlik maaşı
İşsizlik maaşı hak ediş süreleri.

İşsizlik ödeneğine hak kazanılmaktadır. Hak edilmiş işsizlik ödeneğinin süresi dolmadan başka bir işe girenler için geri kalan ödenmemiş süredeki maaş hakkı saklı kalmaktadır. Girilen işten erken çıkılması durumunda tekrar İŞKUR’a başvuru yapılarak kalan işsizlik ödeneği hakkını kullanmaya devam edilebilir.

Ne Kadar İşsizlik Ödeneği Alırım? Maaş Hesaplama

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir.

2024 yılı için geçerli işsizlik maaşı hesap tablosu aşağıdaki gibidir:

 Son 4 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık OrtalamasıHesaplanan İşsizlik Ödeneği MiktarıDamga Vergisi OranıÖdenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı
Son 4 Ay Asgari Ücretle Çalışan20.002,508.001,000,007597.940,27
Son 4 Ay 25.000 TL ile Çalışan25.000,0010.000,000,007599.924,10
Son 4 Ay 41.000 TL ile Çalışan41.000,00 16.002,00(*)0,0075915.880,54
 (*)  Hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemeyeceği için sigortalı işsize ödenecek aylık işsizlik ödeneği miktarı bu şekilde hesaplanmıştır.
2024 yılı için aylık işsizlik ödeneği hesabı

İşsizlik ödeneğinin hesaba yatıp yatmadığı e-devlet üzerinden T.C Kimlik numarası ve şifre ile öğrenebilmektedir. İşsizlik maaşı sorgulaması yapmak için tıklayın. İşsizlik ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir. Ödemeler kişilerin belirttiği IBAN numarası olması halinde ilgili numaraya, bulunmaması halinde PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneği Nasıl Alınıyor

İşsizlik Maaşı Neden Kesilir?

İşsizlik maaşı alanlar İŞKUR tarafından bulunacak işlere davet edildiğinde katılmalı ve işe hazır halde bulunmalıdır. Bu süreçte İŞKUR; maaş ödenen işsiz kişiye bir iş bulmaya çalışacak, mesleki gelişim projelerine katılımı teşvik etmeye çalışacaktır.

İŞKUR’un davetlerine iştirak etmek gerekmektedir. İşsizlik maaşının neden kesileceği konusunda daha detaylı bilgi için “İşsizlik Maaşı Kesilme Sebepleri” içeriğiniz inceleyebilirsiniz.

5/5 - (3 votes)

Yorum yapın