Balık yedikten sonra ilaç içilir mi? hangi ilaçlar içilebilir? balık yendiğinde hangi ilaçlar zararlıdır? balık yedikten sonra zehirlenme belirtileri.

    Kullanılan ilaçların bazı gıdalarla veya içeceklerle etkileşime girerek çeşitli etki değişiklikleri ve tehlikeler oluşturabildiği bilinmektedir.

    Bu konuda en çok tereddütte kalınanlar; alkol tüketimi, yoğurt ve ayran tüketimi ve balık tüketimidir. Rakı ve balıkla hiç sorgulamadan keyif yapılırken, balık yendikten sonra ilaç kullanımı söz konusu olunca her kafadan bir ses çıkmaktadır.

    Balık Yemek Zehirler mi?

    Zengin besin değerlerine sahip balık çeşitlerine düzenli aralıklarda sofralarda yer verilmesi gerektiği, beslenme uzmanları tarafından sıklıkla dile getirilmektedir. Ancak her gıda ürününde olduğu gibi balık tüketirken de dikkat edilmesi gereken konular vardır.

    Balık tüketmekle ilgili zehirlenme söylemlerinin bir çoğu tesadüfen ortaya çıkan bir durumdur ve kulaktan kulağa yayılarak böyle bir algı oluşmuştur.

    Tüketilmesinde herhangi bir sorun olmadığı bilinen balık türleri için, balığın bayatlamamış ve taze olması genellikle hiç bir problem yaşatmamaktadır. Cinsi bilinmeyen balık türleri zehirli olabileceğinden uzak durulmalıdır.

    Balık yedikten sonra ilaç kullanımı

    Balık yedikten sonra veya balıkla birlikte yenen, herhangi bir gıda veya kullanılan ilaçtan kaynaklı olduğu düşünülen zehirlenme veya zehirlenme belirtileri (karın ağrısı, ishal, kusma vb.) aslında balığın taze olmamasından kaynaklıdır.

    Balık Yedikten Sonra İlaç İçilirse Ne Olur?

    Balık yemek söz konusu olduğunda, balık yemenin kullanılan ilaçlarla veya balığın yanında tüketilen farklı gıdalarla etkileşime girerek zehirlenme riski oluşturup oluşturmayacağı merak konusu olmaktadır.

    Balık taze olmadığında kendi başına bir çok yan etkiye veya zehirlenmelere sebep olabilmektedir. Balık yemeği sonrasında bir zehirlenme veya rahatsızlanma belirtileri ortaya çıktığında, suç balıkta değil balıkla birlikte tüketilen veya balık yedikten sonra içilen ilaçlarda aranmaktadır.

    Verilen ilaçlarda doktorunuz herhangi bir özel uyarı yapmadıysa diğer gıdalarla birlikte alınmasında sorun olmayacaktır. 

    Özel bir durum yoksa yani ilaç yemekten önce veya yemek arasında alınması gereken bir ilaç değilde yemekten 1-2 saat sonra ilacı kullanmak bütün kaygıları ve riskleri ortadan kaldıracaktır.

    İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Taşak Geçmek Ne Demek? İşte Hikâyesi

    Aynı balığı (bayat) yiyen başka kişide herhangi bir etki yaratmamış olması onun sindirim sistemi, metabolizması ve bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Bazı insanlar bu konuda daha hassas bir bünyeye sahip olabilmektedir.

    Balık Yedikten Sonra Hangi İlaçlar Kullanılmaz

    Bazı gıda ürünlerinin ilaçlarla etkileşime girmesi nedeniyle kullanılan ilaç etkisini kaybedebilir veya çeşitli yan etkiler oluşması söz konusu olabilir.

    Örneğin kemoterapi tedavisi görenlere, kemoterapi ilaçlarının etkisini azaltacağı için bazı gıdalar önerilmez.

    Hangi ilaçların yemekle birlikte hangilerinin yemekten 1-2 saat sonra alınması gerektiği konusunda doktor önerilerini dikkate almalı hem de prospektüs bilgileri incelenmelidir. Doktorunuz özellikle deniz ürünleriyle birlikte bu ilacı kullanmayın demediyse bir problem oluşması beklenmez.

    Antibiyotik kullanımında yoğurt gibi süt ürünleri ile birlikte tüketildiğinde antibiyotiğin etkisini azaltacağı için tavsiye edilmez. (Bazı doğum kontrol hapları da antibiyotiğin etkisini azaltabilir.)

    Kan sulandırıcı ilaç kullananlar için düzenli omega-3 (gıda takviyesi) tüketimi önerilmez. Çok fazla balık yedikten sonra kullanılması gereken kan sulandırıcı ilaç varsa o doz içilmemeli veya biraz daha geç alınması gerekebilir. Kullanılan ilacın prospektüsü kontrol edilmeli veya doktora danışılmalıdır. Çünkü ikiside kan sulandırıcı etkiye sahiptir.

    Ağrı kesici ilaçların balık tüketmekle etkileşime gireceği konusunda bir bilgi bulunmamaktadır. Doktorunuz veya eczacınız tüketimi konusunda uyarı yapmadıysa kullanılabilmektedir.

    Balıktan Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

    Mide Bulantısı: Midede bulantı, kusma, mide ekşimesi oluşursa bol su tüketimi, hafif gıdalar seçimi yapmak gerekir. Uzun sürerse doktora danışılmalı veya acil servise başvurulmalıdır.

    Kusma: istifra etmek ve yediklerini çıkartma durumunda bol su tüketimi, hafif gıdalar seçimi yapmak gerekir. Uzun sürerse doktora danışılmalı veya acil servise başvurulmalıdır.

    İshal: Normalin dışında bir dışkılama oluşması durumunda bol su tüketimi ve ilerlerse acil servise başvurulmalıdır.

    İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Argoda Kezban Ne Demek? Kime Denir?

    Alerjik Reaksiyon: Ciltte döküntü, kaşıntı, nefes darlığı görülürse acil servise başvurunuz.

    Ateş: 38 derece ve üstü vücut ısısı varsa acil servise başvurunuz.

    Paylaş.