Kızımın sevgilisi veya samimi erkek arkadaşı var ne yapmalıyım? nasıl davranmalıyım? zarar görmesini nasıl engellerim? sorularını sormaya başladıysanız küçük kızınız ergenlik dönemine girmiş ve büyümüş olabilir. Peki bu durumu nasıl iyi yönetebiliriz veya nasıl vazgeçirebiliriz?
Kızının sevgilisi olduğunu öğrenen anneler ve babaların endişe içerisine girmeleri, nasıl davranılması gerektiği konusunda kararsız kalmaları son derece normal. Haber bültenleri ve sosyal medyada görülen veya yakın çevrede şahit olunan genç kızlar ve başlarına gelen kötü olaylar da bu endişenin sizi daha çok tedirgin edeceği de bir gerçek.
Kızımın Erkek Arkadaşı Olması Normal mi?
“Eyvah! Kızımın sevgilisi var” demeden önce her akşam ailecek geçtiğiniz televizyon başında izlediğiniz diziler, haber bültenleri, magazin programları, sosyal medya içerikleri ve hatta dinlenen her şarkının aşk temalı olması ne kadar normalleştiyse kızınızın da sevgilisi olması o kadar normal olduğunu bilmek gerekiyor.
Ne kadar katı kurallarınız olursa olsun yaşadığı toplum, kurduğu arkadaşlıklar, çevreden duyduğu ve şahit olduğu şeyler onun hayatını, onun karakterini oluşturacaktır. Yaşının kaç olduğunu düşünmeyecek, her birey gibi sevgilisinin olması gerektiğini düşünecek ve bu durumu siz hariç herkesin normal karşıladığını düşünerek size karşı çıkacaktır.
Kızımı Vazgeçirmek İçin Neler Yapabilirim?
Kızınızı vazgeçirmek istiyorsanız öncelikle kendinizi, onu ve içinde bulunduğu gelişim dönemini iyi anlamanız gerekiyor.
1- Kızınızın Ruh Hali ve Gelişim Dönemini Düşünün.
Hayatın başlangıcı ile birlikte bireyin kişilik gelişimi aşama aşama ilerlemektedir. 13 yaşındaki bir çocuk ile 14-15 yaşındaki bir çocuk aynı düşünceleri düşünmeyebilir, aynı davranışları sergilemeyebilir. Özellikle ergenlik döneminin başlamasıyla birlikte hem birey için hem de ebeveynler için zorlu bir döneme girilir. Dünyanın tamamen kendi çevresinde döndüğünü düşünen çocuğunuzla iletişiminizde ekstra dikkatli olmanız gerekiyor. Bu konuda bilgi sahibi olmak için profesyonellerden yardım almayı ihmal etmeyin.
2- Kızınız ile Sizin Nesil Farkını Anlayın.
Kuşak farkı ve yetişme şeklini mutlaka iyi anlamak gerekiyor. Annenin, babanın büyüdüğü, yetiştiği dönemdeki şartlar ile şimdiki şartlar birbirinden çok farklı olduğunu anlamalıyız. Çocuklar sizinle aynı şartlarda ve sizinle birebir aynı şekilde yetişmeyeceklerdir.
Geçmiş zamanda bir fotoğrafın bile özel ve mahrem, cama çıkmanın bile yer yer kötü sayılabildiği, görücü usulü ve benzeri şekilde evliliklerin yapıldığı, gazete ve televizyon imkanlarının bile kısıtlı olduğu dönemlerde yetişen bir birey ile iletişim olanaklarının sınırsız olduğu, sosyal medyada her anını paylaşan, daha özgür yaşam tarzına sahip olan, kendi sevgilisini, eşini kendi seçen, her konuda istediği bilgiye dakikalar içinde ulaşabilen bir bireyin gelişimi aynı olmayacaktır.
Bu sebeple kızınızdan da sizin döneminizde olduğu gibi davranışları ve sizinle aynı düşünceleri paylaşmasını beklemeniz en büyük hata olacaktır.
3- Profesyonel Destek Alın.
İmkanınız varsa mutlaka profesyonel bir danışmandan yardım almayı düşünmelisiniz. Bu özel psikolojik danışmanlık hizmetleri olabilir veya kızınızın okulundaki rehber öğretmeni ile görüşerek nasıl bir yol izleyeceğiniz konusunda destek alabilirsiniz.
4 – Her İnsanın Hata Yapabileceğini Unutmayın.
Kızınızın daha küçük yaşta olması bir yana yetişkin sayılabilecek yaşlarda olan ve hatta orta yaşlarda insanların bile sevgililik, aşk vb. konularda mantıklı düşünememe, hatalı tercihler yapabilme durumuna geldiklerini mutlaka görmüşsünüzdür. “Şimdiki aklım olsaydı..” ile başlayan cümlelere çok fazla şahit olabileceğiniz gibi şiddet içeren evlilikler, erken boşanmalar gibi konulara da şahit olmuşsunuzdur.
Çocuk kesinlikle hata yapacaktır, hata yapmayan bir çocuk düşünülemez. Çocuğunuz bir hata yaptığında bile aynı anlayışla yaklaşmalı, çocuğunuzun hata yaptığını bilseniz bile belirli bir aşamaya kadar konuya müdahale etmemeli ve hatayı az miktar da olsa kendisinin de yaşayarak öğrenmesini sağlamalıyız. Yanlışı bir şeyin yanlış olduğunu söyleyerek değil o yanlışı kendisinin de görmesini sağlayarak öğretebiliriz.
Her insan yaş fark etmeksizin hata yapabilir. Hatayı yaparken yalnız mıydı? hata yaptıktan sonra da kimse arkalarında durdu mu?
Kızıma ve Sevgilisine Nasıl Davranmalıyım?
Böyle durumlarda ebeveynlerde genellikle iki tip davranış şekli ortaya çıkmaktadır. Bunlar;
1 – Görmezden, duymazdan gelmek. Ebeveynler nasıl tepki vermeleri gerektiğinden emin olmadıkları veya incitmek, kırmak istemediği için hiç bir şeyden haberi yok gibi uzaktan izlemeyi, takip etmeyi seçmek.
2 – Aşırı öfkeli tepki vermek ve caydırıcı cezalar uygulamak. Ebeveynler zihinlerinde en kötü senaryoyu canlandırdıkları için kötü niyetli olmasalar da kızlarına zarar geleceğinden emin oldukları için aşırı saldırgan, yasaklayıcı ve cezalandırıcı bir tavır sergileyerek caydırmaya çalışabilirler.
Yukarıdaki iki seçenek de hem size hem çocuğunuza zarar verebilir. Çocuğunuz hayat tecrübesinde yeni adımlar atarken iyi bir arkadaş olarak onu dinlemeli, yaşayacağı mutlu veya mutsuz anları sizinle rahatlıkla paylaşabilmesini sağlayabilmelisiniz. Babalar biraz daha detaydan uzak durmak isteyebilir ancak mutlaka onu dinleyen bir anne olmalıdır.
Her şeye karşı çıkan, kızan, sinirlenen bir anne-baba profili yerine anlayışlı, mantıklı, hoşgörülü bir ebeveyn profiline sahip olmalısınız. Sizinle konuşabilen, size her şeyi anlatabilen, tavsiyelerinize, tecrübelerinize, fikirlerinize değer veren bir kız çocuğu yetiştirmelisiniz.
Kızınızın İlk Sevgilisi Siz Olun!
Kızınızın sevgilisi olup olmaması veya hayatına alacağı doğru insanı bulması, bulmaya çalışması yetişme şekli, alacağı tavsiyeler ve doğru, mantıklı düşünebilmesi ile alakalıdır. Kızınızın erkek arkadaşı ile yaşadığı şeylerde gördüğünüz olumsuz durumları, olumsuz hareketleri ona anlattığınızda sizin fikirlerinize değer veren biri olarak mantık çerçevesinde değerlendirecektir.
Çocuğunuzun bahsedeceği konu ne kadar saçma olursa olsun onu sabırla dinlemeli, normal bir konuşma ile yanlışı, doğruyu anlatmalı ve asla kendi fikirlerinizi dikte etmeden, kızmadan, ses tonunuzu değiştirmeden sohbet havasında devam etmelisiniz. Anne baba olarak doğruyu yanlışı ancak bu şekilde öğretebilirsiniz.
Size göre çok kızmanız gereken bir durumda bile öfkenizi içinize atarak sakinliğinizi korumalı, anlayışlı bir şekilde ona bir zarar gelebileceği yönündeki endişelerinizi belirtmelisiniz. Doğruyu bulmak bazen çok hatalar yapmayı gerektirir. Yaptığı hatalarda bile ailesinin her zaman yanında olduğunu bilmeli, hissetmelidir.
Bunu bir genişlik olarak görmeyin, modern bir ebeveyn olacağım derken de ipin ucunu kaçırmayın. Durumu kontrol altında tutabilmenizin yolu tamamen kızınızla sağlayacağınız güven ilişkisi ve sizinle başına gelen her şeyi paylaşabilir olmasıdır. Sadece doğru yolu gösteren, doğru bir arkadaş olmaya çalışın.
Ailelerinin desteğini göremeyen, şiddet ve baskıya maruz kalan kız çocukları yaptıkları hatalarda veya karşılaştığı durumları ailesine anlatmak yerine çocuk aklı ile konuları çözmeye çalışır.
Kızımın Erkek Arkadaşı ile Tanışmalı mıyım?
Bu teklif kızınız tarafından geldiyse tanışmayı değerlendirebilirsiniz ancak kızınız bunu istemediği taktirde bir tanışma gerçekleşirse yine onun isteği dışında hayatına müdahale olarak görecektir. Her şeyi sizden gizleme yoluna gitmeyi düşünebilir. Ona güvendiğinizi her aşamada göstermelisiniz.
Kızımın Sevgilisi Olursa Ne Olur?
İyi Senaryo
Anlayışlı, iyi bir arkadaş, onu dinleyen, onun düşüncelerine değer veren bir anne, bir babaysanız eğer ;
- Doğru ilişkiler kurar
- Sınırlarını bilir
- Mantıklı hareket eder.
- Kimseye boyun eğmez, kendini ezdirmez.
- Hatalarından ders alabilir.
- Kendi haklarını her yerde, her zaman koruyabilir.
Kötü Senaryo
Baskıcı, şiddete meyilli, kuralcı bir anne, babaysanız ve kızınız sizinle rahat bir iletişim kuramıyorsa eğer kızınız gerek sevgilisi olduğunda gerekse iş ve sosyal yaşantıda aşağıdaki risklerle birlikte yaşar.
- Tehdide, şantaja maruz kalabilir.
- Cinsel istismara maruz kalabilir.
- İstemediği bir ilişki yaşayabilir.
- Şiddete maruz kalabilir.
- Hata üstüne hata yapabilir.
- Kötü yola düşebilir.
Bu liste çok daha fazla uzayabilir. Kadına şiddet veya kadınların maruz kaldığı pek çok olumsuz durumun sebebi gidebilecekleri bir aileleri, danışabilecek bir büyükleri olmamasından kaynaklanmaktadır. Çünkü ailesinden hakaret işiteceği, şiddet göreceği, ölümle tehdit edileceği, yerden yere vurulacağı korkusu ile daha büyük hatalar yapmakta ve hayatları kötü tecrübelerle dolu bir şekilde devam eder. Ailesine söylemektense dayak yemeyi, işkence görmeyi ve hatta ölmeyi tercih edebilirler.
Kızımın Sevgilisi Olmasını Nasıl Engellerim?
Sevgilisi olmasını engelleyemezsiniz. Kızınızın bir sevgilisi yoksa bu tamamen onun tercihinden kaynaklıdır. Korku, şiddet ve baskı ile tabi ki engelleyebilirsiniz ancak kendisi isterse eğer buna rağmen çözüm yolları geliştirecektir.
Konuyu bir karar konusu haline getirmeyin. Onu sizinle sevgilisi arasında seçim yapmak zorunda bırakmayın.
Şiddet ve baskı ile yapılan engellemeler uzun vadede hem kızınızı hem de sizi daha fazla mağdur etme ihtimali de bir hayli yüksek.
Kızım Sevgilisi Olduğunu Neden Gizliyor, Yalan Söylüyor?
Bu konuda yalan söylemeyi tercih ediyorsa mutlaka sebebi sizlerde gizlidir. Sizin reddedeceğinizi, karşı çıkacağınızı, kızacağınızı düşünüyor olması yalan söylemesine neden olur.
Yasakçı bir çevrede yetişen çocuklar için yalan söylemek normal, huzur verici bir durumdur. Yasakları aşmanın yolunu yalan söyleyerek aşmayı çok erken yaşlarda keşfetmiştir. Dolayısıyla anlayışlı anne baba durumunu çocuğunuza yansıtmadığınızda yaşadığı, yaşayacağı pek çok şeyden anne baba olarak sizin haberiniz bile olmayacaktır.
Bütün Çabalarıma Rağmen Kızım Beni Dinlemiyor.
Bütün girişimlerinize rağmen kızınız sizin sözünüzü ciddiye almıyor, kendi bildiğini yapıyorsa ve tehlikeli olarak düşündüğünüz arkadaşlıkları, ilişkileri varsa konu ile ilgili uzman psikologlardan yardım almakta çekinmeyin.